Biovaahto palkittiin Uusi puun yleisöäänestyksen voittajana – puupohjaiset suosikit julkistettiin Metsäpäivillä
Yhteensä yhdeksän puupohjaista uutuustuotetta otti osaa Uusi puu -hankkeen vuoden 2024 yleisöäänestykseen. 10 vuotta täyttävä Uusi puu nostaa esiin suomalaisten yritysten kehittämiä puupohjaisia innovaatioita.
Kilpailun voittajat valittiin someäänestyksellä, jossa annettiin 1326 yleisöääntä. Uusi puun jokavuotisen yleisöäänestyksen tavoitteena on tehdä tunnetuksi uusia puupohjaisia materiaaleja ja tuotteita.
Syyskuussa toteutetun yleisöäänestyksen tulokset julkistettiin Uusi puun 10-vuotisjuhlaseminaarissa 25.10.2024 metsäalan ammattilaistapahtumassa Metsäpäivillä.
”Kilpailu toi hienosti esiin Uusi puun ydinviestin kertomalla mihin kaikkeen puu pystyy. Mukana oli monipuolisesti erilaisia ratkaisuja liittyen mm. tekstiileihin, pakkauksiin ja huonekaluihin. Voittajaksi nousi Woamyn biovaahto, joka demonstroitiin upeasti Aalto-yliopiston kanssa yhteistyössä”, sanoo VTT:n erikoistutkija Johanna Lahti, Uusi puu -hankkeen puheenjohtaja.
Uusi puu -hanke perustettiin vuonna 2014. Se on toiminut jo kymmenen vuotta suomalaisen puubiotuoteosaamisen viestinviejänä. Toiminnan ytimessä on puupohjaisia ratkaisuja esittelevä Uusi puu -näyttely, joka on tänä vuonna vieraillut lukuisten kotimaisten päättäjä- ja vaikuttajatapahtumien lisäksi Kuala Lumpurissa ja Ho Chi Minh Cityssä.
”On hienoa nähdä, mikä noste Uusi puulla nyt on, laaja yhteistyö tuottaa tulosta. Näyttelyä kysytään Eurooppaan ja maailmalle. Näyttelyn ja Uusi puu kilpailun myötä ja puu- ja puukuitupohjaiset uudet ratkaisut tunnetaan ja niistä halutaan kuulla lisää”, sanoo hankkeen päärahoittajan Suomen Metsäsäätiön toimitusjohtaja Martta Fredrikson.
Uusi puun näyttelyyn ja kilpailutuotteisiin voi tutustua Metsäpäivillä vielä 26.10. klo 9.30–16.00, jolloin tapahtuma on avoinna yleisölle. Tapahtuma järjestetään Clarion Hotel Helsinki Airportissa.
1. sija: Kuvioitava biovaahto pakkauspehmusteisiin
Woamy on kehittänyt pakkausmarkkinoille täysin muovittoman ja myrkyttömän sellukuituisen vaahdon. Keksintö imitoi puun pitkittäissuuntaisuutta, joka tekee vaahdosta paitsi vahvan, myös kevyen. Sillä voi korvata sekä kovia että joustavia pakkausvaahtoja. Yleisö äänesti Woamyn ylivoimaiseen voittoon: se keräsi 22 % annetuista äänistä.
Biovaahdon monikäyttöisyyttä lisää sen pehmeys ja pölyttömyys. Woamy hyödyntää sitä jo korkealaatuisten tuotteiden, kuten designvalaisimien tai luksusbrändien, kuten hajuvesien, pakkaamisessa. Materiaalia pystyy helposti räätälöimään brändin, tuotteen ja niiden kertoman tarinan tarpeisiin.
Yhteistyössä Aalto-yliopiston Pack-Age-kurssin kanssa Woamy-biovaahdosta valmistettiin arvokkaiden Mylly Glass’in viskilasien pehmuste. Viskilasin on suunnitellut Slate Grove ja pakkauksen suunnittelivat Pack-Age opiskelijat Nea Paavola, Prem Sankaran, Jenni Rimpiläinen, Matleena Liukkonen ja Sara Spadinger ja työtä ohjasi vanhempi yliopistonlehtori Markus Joutsela.
”Woamyssa uskomme vahvasti siihen, että eri alojen ja instituutioiden yhteistyö on avainasemassa vihreän siirtymän tavoitteiden saavuttamisessa. On ollut ilo tehdä yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa ja seurata näitä lahjakkaita opiskelijoita, jotka ovat syventyneet meidän asiakaskuntaan ja löytäneet oivaltavia ratkaisuja tuoda esiin Woamyn mahdollisuuksia luksustuotteiden pakkaamisessa”, kertoo Woamy toimitusjohtaja Susanna Partanen.
Kartonkipakkauksen vaahtosisuksen pintaan painettiin tuotteelle räätälöity puukuvio, ja vaahtoon voitiin lisätä jopa tuotteeseen sopiva tuoksu. Pakkaus valittiin Pariisin LuxePack Edition Speciale näyttelyn Green Award kilpailuun sekä osaksi Helsinki Design Weekin Cooler Planet näyttelyä.
Lue lisää Forest.fi-verkkolehdestä
2. sija: Puupohjainen fleecetakki
Loppuvuodesta 2023 UPM Biochemicals ja ulkoilutuotteiden valmistaja Vaude lanseerasivat maailman ensimmäinen osittain biopohjaisen fleecetakin.
Fleecen polyesterin valmistuksessa käytettävä hartsi sisältää tavallisesti 30 prosenttia monoetyleeniglykolia (MEG), jota on perinteisesti tuotettu raakaöljystä. UPM:n ja Vauden prosessissa ainesosa korvataan täysin biomonoetyleeniglykolilla (BioMEG). Materiaalia myydään tuotenimellä UPM BioPura™. UPM:n mukaan sitä voi helposti käyttää olemassa olevissa polyesterin valmistusprosesseissa. Se vastaa molekyylitasolla MEG:iä ja voidaan myös kierrättää samalla tavalla.
”Puupohjaisten raaka-aineiden tulevaisuus tekstiiliteollisuudessa näyttää erinomaiselta”, kertoo palkinnon vastaanottanut UPM Biorefining -liiketoiminnan strategiajohtaja Petri Hyyryläinen.
Hyyryläisen mukaan fossilisten raaka-aineiden korvaamiselle ja jätteen vähentämiselle on iso kysyntä, ja markkinoilta saatu palaute on ollut positiivista, etenkin urheiluvaatevalmistajilta.
UPM:n ja Vauden toiveena on, että biofleecetakki inspiroisi ja motivoisi muotiteollisuuden brändejä siirtymään fossiilipohjaisista materiaaleista biopohjaisiin ratkaisuihin, mikä vauhdittaisi tekstiiliteollisuuden siirtymistä kestävämpään kehitykseen.
Lue lisää Forest.fi-verkkolehdestä
3. sija: Puupohjainen suojakerroskalvo elintarvikepakkauksiin
Pakkausteollisuus haluaa pienentää ympäristöjalanjälkeään kehittämällä uusi biopohjaisia kalvoja nestekartonkipakkauksiin. Suojakalvo tarvitaan, jotta varmistetaan elintarvikkeen hyvä säilyvyys. Yleensä esimerkiksi maito- ja mehupakkausten sisäpinnasta löytyvä suojakerroskalvo eli barrier on valmistettu muovista tai alumiinista.
Teknologian tutkimuskeskus VTT ja maailman suurimpiin nestepakkauskartonkien valmistajiin kuuluvan Stora Enso ovat kehittäneet uudenlaisen suojakalvon mikrofibrilloidusta selluloosasta (MFC). Lähes sataprosenttisesti puupohjainen, myrkytön materiaali soveltuu elintarvikepakkauksiin.
Kalvo suojaa pakkauksen sisältöä, eikä se läpäise happea. MFC myös hajoaa ja maatuu luonnossa. Pakkaukset voidaan kierrättää kartonkikeräyksessä.
MFC:stä ja lisäaineista valmistettava kalvo on hyvin ohut, vain 0,02–0,03 millimetriä. Lisäaineena käytetään esimerkiksi sorbitolia, jolla kalvoon saadaan venyvyyttä.
VTT on kehittänyt yhdessä Stora Enson kanssa pilottitehtaalla myös teknologiaa MFC-kalvon tuottamiseksi. Sitä on jo pystytty valmistamaan kilometrien pituisia rullia. Se osoittaa, että tuote skaalautuu teolliselle tasolle.
”Ratkaisua kohtaan on ollut kiinnostusta monelta taholta ympäri maailmaa”, kertoo VTT:n johtava tutkija Riku Pihko.
Muovi nähdään pakkauksissa ongelmana ympäri maailmaa ja sitä halutaan korvata. Tuote on kehitetty teknisesti toimivaksi yhteistyössä Stora Enson kanssa, joka toimittaa raaka-ainemateriaalia ja tukee kehitystä. Muovi on Pihkon mukaan haastava kilpailija, mutta kiinnostusta materiaalin kehittämiseen on pitkin arvoketjun toimijoita.
Lue lisää Forest.fi-verkkolehdestä
Kunniamaininta helposti personoitavalle kartonkilakumukille
Kouvolan Lakritsi, Metsä Board ja pakkaussuunnittelutoimisto Futupack halusivat luoda houkuttelevan pakkauksen, joka on helppo käyttää ja kierrättää. Lakumuki innovoitiin jo olemassa olevan materiaalin pohjalta. Se on valmistettu kantta myöten Metsä Boardin PE-päällystetystä kartongista, eli sen sisäpuolella on ohut muovinen suojakalvo. Kartonkipakkaus voidaan kierrättää kartonkipakkauskeräyksessä.
Pakkaus on suunniteltu siten, että se on helppo avata ja sulkea. Tyhjänä kuppi soveltuu vaikkapa kahvin juomiseen – samasta kartongista valmistetaan kuppeja sekä kuumille että kylmille juomille. Lakumuki on helposti personoitavissa, sillä sen kantta voidaan painaa pieniä määriä halutulla logolla. Siten lakumuki sopii esimerkiksi koulujen ja urheiluseurojen varainkeruutuotteeksi.
”Ykköstavoitteemme on saada kaikkiin urheilutapahtumiin nakkimukin tilalle lakumuki”, kertoo Kouvolan Lakritsin toimitusjohtaja Santeri Nisula.
”Tavoitteena on myös myydä lakumukia liikenneasemilla uusiokäyttöön, jolloin seuraavalla pysähdyksellä voit tankata mukiin kahvia, koska se sopii täydellisesti auton mukitelineeseen”, Nisula kuvailee.
Tuotteen lopullinen julkistus on tammikuun 2025 lopussa.
Lue lisää Forest.fi-verkkolehdestä
Palkitut kuvassa ylhäällä vasemmalta: Martta Fredrikson, Santeri Nisula, Gunilla Nykopp, Jenni Rimpiläinen, Matleena Liukkonen, Susanna Partanen. Alarivissä vasemmalta: Otto Nylen, Riku Pihko, Johanna Lahti, Petri Hyyryläinen ja Markus Joutsela.